Skrudinimas

Kaip kava atkeliauja pas mus?

Kai kava jau būna pasiruošusi kelionei, ją pakuoja į džiutinius maišus, kad kelionės metu ji kvėpuotų. Ant kavos maišo būna pažymėta, kada surinktas derlius, koks pupelių dydis bei apdirbimo būdas. Kavos maišas – tai tarsi ūkio vizitinė kortelė. Be to, tai palengvina mums darbą, kad kavos saugyklose lengvai rastume kavą, kurią užsisakėte skrudinimui.

Pasisveikinam su atvykusia kava ir patikriname jos kokybę

Visada smagu sulaukti kavos siuntos iš bet kurios kavos šalies! Tačiau pirmiausia mes patikriname kokybę. Specialaus įrankio pagalba paimame mėginuką ir kavos laboratorijoje tikriname kavos drėgnumą. Jei jis apie 12 % tuomet kavos maišai keliauja į saugyklas ir laukia skrudinimo.

 

KAVOS PUPELĖS SANDARA

Kavos pupelę dengia geltonas kietas apvalkalas – tai pergamentinis apvalkalas. Po juo yra antras – šviesiai pilkas, vadinamas sidabrinis apvalkalas. Pačios pupelės gali būti geltonos, pilkos, žalios, melsvai pilkos spalvos – tai priklauso nuo rūšies.


Pagrindinės kavos rūšys Arabika ir Robusta

Arabika pupelės yra kavos pasaulio karalienės! Taip jas pavadinome todėl, kad jos yra geriausia pasaulyje kavos rūšis! Be to, labai dažnai šalia jų sodinami kiti augalai, kad suteiktų pavėsį. Todėl atrodo, kad jos tarsi karalienės, kurias supa augalai-tarnai savo lapija tarsi vėduoklėmis jas lepindami. Arabika mėgsta tropikų klimato juostą ir geriausios kokybės užauginama 600-1800 metrų aukštyje virš jūros lygio. Kuo aukščiau jūros lygio auga kava – tuo geresnė jos kokybė. Arabikai reikia saulės, gerai drenuoto dirvožemio ir kritulių.
Ji ypatinga dėl savo sodraus bei švelnaus skonio ir svaiginančių aromatų!

Robusta kavos krūmai auga žemesnėse vietovėse. Ji ne tokia lepi ir atsparesnė kenkėjams, nes turi daugiau kofeino. Auga greičiau nei arabika ir yra derlingesnė. Ji naudojama tirpiai kavai ir espreso mišiniams.


Kaip atskirti šias kavos rūšis?

Arabikos pupelę dalinantį juostelė visada turės nedidelį linkį. O robustos pupelę dalinanti juostelė bus visada itin tiesi.

 

Skrudinimas - kavos skonio kūrimas

Skrudinimas yra labai svarbus, galima sakyti sakralinis etapas. Kiekvienai kavos rūšiai yra parenkamas tam tikras būdas ir laikas. Čia svarbi kiekviena sekundė ir netgi jos dalis. Skrudintojai yra kaip laikrodininkai – tikslumas yra esminė šios profesijos savybė. Kodėl? Todėl, kad nuo to priklauso išskirtinis kavos skonis ir aromatas. Geri skrudintojai moka atskleisti geriausias kavos skonio ir aromato savybes. Kiekvienas skrudintojas turi savo ypatingų paslapčių, kaip prakalbinti kavą, kas ji atsiskleistų visa savo jėga!

Skrudinimo metu vyksta stebuklingos kavos pupelių transformacijos. Pasikeičia kavos spalva, skonis, atsiranda ypatingi aromatai, pasikeičia kavos pupelių dydis. Paskrudinta kava dar iki 72 valandų turi ramiai pabūti ir tik tada tampa pasiruošusi jums padovanoti viską, ką turi geriausia! Tai panašu į stebuklą kaip per naktį obels žiedas tampa obuoliuku.

Vienos dienos istorija iš ten, kur skrudinama kava 

Turbūt gerdami kavą nesusimąstome, kokie žmonės ją skrudino, kaip jie dirbo, kaip atrodo jų diena, ar jie geria kavą? Diena kavos fabrike prasideda anksti – 6 val. ryto. Renkasi žmonės, šnekučiuodamiesi persirengia – į skrudinimo skyrių galima įeiti tik specialiai apsirengus. Gamybos vadovė su kolektyvu aptaria dieną ir perduoda dienos skrudinimo užsakymus. 

Visi žinome, kad kava turi skonį, kvapą, spalvą, savo formą. O ar žinote, kad ji turi ir savo muziką? Pas mus galima išgirsti vieną gražiausių garsų – kai žalios kavos pupelės bėgte bėga į skrudinimo krosnį. Šis autentiškas garsas reiškia, kad prasideda kavos kelią vainikuojantis etapas. O kai kava išbėga paskrudinta – šis garsas reiškia, kad jūsų namuose greitai bus šventė
Įdomu tai, kad dirbantys žmonės pažįsta pupelių garsus ir pagal garsą gali nustatyti, ar viskas vyksta sklandžiai!

Skrudinimo lygiai ką jums reikėtų apie tai žinoti

Šviesus skrudinimas
Šviesiai skrudinta kava pasižymės išraiškinga vaisine ar uogine rūgštele. Kavos pupelės bus šviesesnės spalvos. Labai tinka ruošti kavą filtriniais būdais.

Vidutinis
Tokiu būdu skrudintoje kavoje labai gerai atsiskleidžia skonių – rūgštu, saldu, kartu – balansas. Pupelių spalva bus gražios rudos spalvos. Labai tinka kavai plikymui puodelyje.
Tamsus
Tokiu būdu skrudinta kava naudojama espreso mišiniams.
Labai tamsus
Lietuvoje nelabai populiarus. Jis labai mėgiamas Italijoje bei Prancūzijoje.

Kava yra ir mokslas, ir menas. Visi stengiasi – saulė, vėjas, lietus, kavos rinkėjai, laboratorijos darbuotojai, skrudintojai, ragautojai ir netgi mūsų vairuotojai, veždami kavą pirkėjams. Viskas yra labai svarbu!