Kaip pasiruošti kavą namuose?

Seniausias ir mylimiausias kavos ruošimo būdas

Daugeliui žmonių mylimiausias būdas pasiruošti kavą - užplikyti ją puodelyje. Turbūt taip yra todėl, kad jis greičiausias ir paprasčiausias, bet jokiu būdu ne prasčiausias. O jei dar žinote kavos pasirinkimo ir paruošimo gudrybes, tuomet kasdien geriate skaniausią ir kvapniausią kavą!
Šie 5 svarbūs patarimai padeda tapti geriausiu plikomos kavos ruošimo žinovu!

Pirmasis patarimas - išmokite pasirinkti kavą. Kavos pasirinkimas.

 

  • Geriausiai šiam kavos ruošimo būdui tinka 100% arabikos pupelės, nes jose atsiskleidžia daugiausiai poskonių ir kvapų palyginus su kitomis pupelių rūšimis.
  • Rinkitės aukštos kokybės kavą. Kokybę garantuoja sertifikatai, žinomas ir patikrintas prekės ženklas, draugų rekomendacijos, nuorodos etiketėse, jūsų pačių patirtis ir bandymai.
  • Naujo derliaus ir neseniai paskrudinta kava (maždaug 7 dienų) užtikrina tikrą savitą skonį , būdingą rūšinei kavai, ir stiprų aromatą. Naują derlių garantuoja kavos tiekėjas, todėl pasiteiraukite apie derlių. Už šviežiai skrudintą kavą atsakingi tiekėjai, kurie skrudina kavą patys, turi specialią įrangą bei skrudinimo technologiją.
  • Vertingiausia kava yra ta, kuri skrudinama po užsakymo arba paskrudinta būna ne ilgiau kaip 7 dienas. Patikrinti galite tik išbandydami tiekėjo pažadą ! Nors kartą paragavę šviežiai ar neseniai skrudintos kavos, tikrai pajusite skirtumą!
  • Didžiausi kavos neprieteliai - šviesa ir oras. Jei prekybos vietose kava laikoma stikliniuose induose ir dažnai atidarinėjama, kad žmonės galėtų pauostyti, tuomet ji netenka savo autentiško aromato. Be to, kava dar ir sugeria svetimus kvapus – kvepalų, rankų, muilo, tabako ir t.t. Todėl sandari ir nepermatoma pakuotė yra BŪTINA!

 

Antrasis patarimas – išbandykite kavos malimo privalumus.

  • Jei namie turite kavos malūnėlį, tuomet rekomenduojame pirkti tik kavos pupeles. Tada galite matyti kiekvienos kavos pupelės kokybę. Kavos pupelė turi turėti formą ir būti nei apdegusi, nei sudegusi.“ Ką tik ką tik“ arba „va tik dabar“ sumalta kava skleidžia stiprų, svaiginantį ir turtingą aromatą.
  • Kavos malūnėlio girnos turi būti keramikinės ir kūgio formos, tuomet malama kava išsaugo savo skonio ir kvapo savybes.
  • Jei jums namuose kavos malūnėlis nebūtinas, tuomet pirkite tikrai šviežiai skrudintą ir tinkamo malimo kavą. Rekomenduojame ją išgerti per 1-2 savaites, kol jos aromatai dar stiprūs ir tvirti.

Trečiasis patarimas – tinkami pasirinkite vandens temperatūtą.

  • Kavos puodelyje yra apie 97% vandens, todėl jam atitenka taip pat nemažas vaidmuo. 
  • Vandens, kurį naudojame kavai, pH turėtų būti kuo artimesnis neutraliam, t.y 7-9 pH.
  • Mineralams (kalciui, chlorui), kurie gadina kavos skonį, pašalinti naudojami specialūs filtrai. 
  • Vandens temperatūra yra raktas, padedantis atrakinti kavos skonius. Jei užpilate kavą ką tik užvirusiu vandeniu - ji sudegs `ir skonis bus kartus. Jei vanduo per šaltas - kava neatskleis visų savo skonių ir kvapų, sandariai „užrakintų“ jos ląstelėse. Todėl rekomenduojame kavą užpilti 92-94 laipsniu vandeniu. Tiesiog leiskite vandeniui šiek tiek atvėsti. Kavos aistruoliams yra specialiai sukurti virduliai su temperatūrų rėžimais.

Ketvirtasis patarimas – aukso vidurio taisyklė. 2 šaukšteliai kavos skirti 200 ml vandens.

  • Užplikytos kavos kiekvieno gurkšnio skonis vis kitoks! Kavos skonis keičiasi dėl 2-jų 
  • priežasčių: 1) vėsta skysčio temperatūra; 2) kavos tirščiai vis ilgiau mirksta arba mėgaujasi vandeniu, todėl kava stiprėja – su tokia kava gaunate daugiausiai kofeino.
  • Jei norite pajusti ir užuosti tikrą geriamos kavos skonį bei aromatą – tuomet nedėkite į kavą cukraus ir nepilkite pieno. Bet jei nedirbate kokybės vertinimo komisijoje ar degustatoriumi, tuomet gerkite kaip tik jums skaniau. 
  • Kai pradėsite nuolat gerti kokybišką rūšinę kavą, ilgainiui savaime nebesinorės nei cukraus, nei pieno.

Penktasis patarimas – išmokite prižiūrėti kavą.

  • Pupelėmis ar sumaltą kavą geriausiai laikyti originaliame pakelyje, jį įdėti į sandarią nepermatomą dėžutę, kad kava kuo mažiau „bendrautų“ su oru ir šviesa. Kuo atviresnis pakelis ,tuo greičiau kava netenka visų savo aromatų. 
  • Kiekvienas , kad ir mažiausias atradimas ar nauja žinia keičia mūsų patirtį, suteikdami pažinimo džiaugsmą! Tapdami geros kavos žinovais mes praturtiname save ir kitus skonių ir kvapų pasauliu! Smagu kiekvieną dieną pradėti kvapniausiu ir skaniausiu kavos puodeliu! 

Patarimus parengė „Kavos banko“ ekspertai