Derlius

DERLIUS

Pasodinus kavamedžius, reikia kantriai laukti nuo 2 iki 5 metų, kol kavamedžiai duos vaisių ir bus švenčiama pirmojo derliaus šventė! Didžiausio derliaus sulaukiama iš aštuonerių metų kavamedžio.
Praeina 6-8 mėnesiai kol tamsiai žali vaisiai pribręsta ir pasidaro ryškiai raudoni. Kavos uogos yra prinokusios tik tada, kai pasidaro tamsiai raudonos spalvos. Derliaus metas trunka ilgiau nei 2 mėnesius.

Nuo kiekvieno krūmo nurenkama maždaug 2000 vaisių per metus. Iš 2000 vaisių per metus gaunama apie 500 g pupelių. Iš vieno gerai prižiūrimo lauko augintojas gauna nuo 500 iki 800 kg derliaus.
Kiekviena kavos šalis turi savo derliaus kalendorių. Kai kuriuose šalyse, pavyzdžiui Kolumbijoje, derlius nuimamas 2 kartus.

lentele

DERLIAUS RINKIMO BŪDAI

Rinkimas rankomis – tai seniausias ir sudėtingiausias kavos derliaus nurinkimas. Kalnuotose vietose arba mažuose ūkiuose kavos derlius nuimamas rankomis. Renkamos tik prinokusios kavos uogos. Prie kiekvieno medelio rinkėjai grįžta po 10 kartų, kad surinktų gausų derlių!

DSC 3695
Derliaus rinkimas rankomis, kai nuo medžio nubraukiamos uogos kartu su lapais ir šakelėmis. 

DSC 2157

Mechaninis kavos uogų nurinkimas. Dideliuose ūkiuose kava nurenkama mechaniniu būdu su specialiomis mašinomis. Vibruojančių virbų pagalba kavos uogos nupurtomas į paskui važiuojančios mašinos priekabą.
Rinkimas kombainu

Kavos uogų apdirbimas

Iš plantacijų surinktos uogos atvežamos rūšiavimui ir apdirbimui
Vandens pagalba uogos atrūšiuojamos pagal svorį – nekokybiškos uogos išplaukia į paviršių, o prinokusios uogos leidžiasi žemyn.

Pagrindiniai apdirbimo būdai

Natūralus kavos uogų apdirbimo būdas

Natūralus arba sausas kavos uogų apdirbimo būdas yra seniausias, paprasčiausias ir beveik nereikalauja įrangos. Jo metu džiovinama visa kavos uoga.

Šis apdirbimo būdas susideda iš 3-jų etapų:

1. Valymas. Pirmiausia surinktos kavos uogos rūšiuojamos ir valomos. Atskiriamos neprinokusios, pernokusios arba sugedusios. Pašalinamas purvas, akmenukai, šakelės, lapai. Tai daroma didelio sieto arba vandens pagalba.


2. Džiovinimas. Po to, atrinktos kokybiškos kavos uogos paskleidžiamos saulėje ant betonio grindinio arba ant pakeltų sietų vadinamų “African beds”. Kad tolygiai džiūtų ir nesusidarytų pelėsis, kavos uogos nuolat vartomos. Priklausomai nuo oro sąlygų, tai gali užtrukti iki 4 savaičių, kol uogos išdžiūna iki 12,5 % drėgmės kiekio.

naturalus apdirbimas
3. Gvildenimas. Išdžiovintos kavos uogos saugomos specialiuose siloso maišuose arba bunkeriuose, vėliau siunčiamos į malūną. Ten vyksta gvildenimas, rūšiavimas, klasifikavimas ir pakavimas į maišus. Visi išoriniai džiovintų pupelių sluoksniai pašalinami vienu ypu, naudojant gvildenimo įrengimą.

Džiovinimo etapas - ypatingai svarbus! Nuo jo priklauso žalios kavos pupelės kokybė! Jei kava perdžiovinta, ji taps trapi ir gvildenimo metu bus daug skaldytų pupelių. Tai reiškia, kad kava bus nekokybiška, nes skaldytos pupelės priskiriamos defektuotoms. Jei kava bus nepakankamai išdžiovinta, tuomet ji turės per daug drėgmės ir gali sugesti bei supelyti.
Natūralus arba sausas kavos uogų apdirbimo būdas būdingas saulėtoms kavos šalims arba toms, kuriose derliaus metu nelyja.

Kavos uogos džiovintos saulėje kartu su minkštimu bus natūraliai saldžios! Saldus kavos uogos minkštimas džiūdamas saulėje perduoda kavos pupelėms ypatingai malonų saldumą!

Pusiau plautų kavos uogų arba dar vadinamasis “honey” apdirbimo metodas

 1. Šviežių uogų odelė nuimama specialiai tam skirtos mašinos ir vandens pagalba.

 2. Nuėmus odelę, dar lieka aplink pupelę saldus ir glitus minkštimas. Tokios pupelės jau beriamos ant betono ar sietų džiovinimui.

 3. Saulės pagalba likęs minkštimas skverbiasi į pupelę, ir galutiniame rezultate suteiks jai daugiau saldumo ir tirštumo.

honey apdirbimas

 4. Pupelės džiovinamos maždaug iki 12,5% drėgmės, tada apie  mėnesį laikomos specialiose talpose ir siunčiamos gvildenimui, rūšiavimui, klasifikavimui ir pakavimui į maišus.

Šio adirbimo metu pupelės iš prilipusio minštimo pasisavina dar daugiausaldumo džiūstant saulėje, kai viršutinė skūrelė yra nuimta. Taigi kava bus tirštos konsistencijos ir dar saldesnė lyginant su natūraliu apdirbimu.

  

Džiovinimas

Kavos pupelės gali būti džiovinamos saulėje arba mechaniniu būdu.

Sauleje dziovintosSauleje dziovintos 2