KAVOS AUGINIMAS

Kavos istorija

Brazilija vadinama kavos imperijos šalimi ir daugeliui žmonių atrodo, kad kavos istorija prasidėjo ten ... Tačiau Brazilijoje kavą pradės auginti tik 1720 metais, kai brazilų šnipas suvilios Prancūzų Gvianos gubernatoriaus žmoną ir ši jam perduos kavos sėklas, kurių nuosavybės teisės  XVIII a. Karibų jūros regione priklausė prancūzams. 

kavos istorija

O viskas prasidėjo gerokai anksčiau Abisinijoje (dabartinėje Etiopijoje). Viena iš legendų pasakoja apie ožkų piemenį vardu Kaldi, kuris vieną dieną pamatė, kad jo ganomos ožkos pradėjo smagiai šokinėti, paragavusios raudonų uogų nuo nežinomo krūmo. Smalsaudamas pats paragavo ir netrukus pats jau šoko kartu su ožkomis. Netoliese buvęs vienuolyno abatas pamatė linksmybes ir vėliau pats nuo krūmo prisirinkęs uogų davė jų vienuoliams. Paragavę uogų, jie tuomet uoliai meldėsi visą naktį. 

 

Kaip ten buvo iš tikro – jau niekas nepasakys, tik dėl vieno dalyko kavos pasaulis sutaria, kad kavos tėvynė – Etiopija ir kad kavos krūmas kilęs iš kalnuotojo šios šalies pietvakarių regiono. 

Iš pradžių kavos uogos buvo valgomos, po to buvo naudojamos užpiltinėms gaminti,  vynui ruošti. Už skrudintą kavą galime būti dėkingi Jemenui, nes būtent ten buvo pradėta skrudinti ir malti pupeles XIII amžiaus pabaigoje. Arabai vertino kavą ir netgi uždraudė eksportuoti  kavamedžio sėklas, tačiau piligrimai slapta išgabendavo šias uogas ir jos paplito po visą pasaulį. Netrukus kavą pradėjo auginti Mekos ir Medinos regionuose. XV a. ji jau buvo išplitusi iki Persijos, Egipto ir Šiaurės Afrikos. 

1554 metais Konstantinopolyje buvo atidaryti pirmieji kavos gėrimo namai. Po 460 metų Kaune Laisvės al. 46 buvo atidaryta pirmoji „Green Cafe“ kavinė. Į Europą kava pateko turkų dėka ir jau 1630 metais buvo atidaryti kavos namai Venecijoje, po to Anglijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Lietuvos kavos gimtadienis yra švenčiamas rugsėjo 12 dieną nuo 1683 metų, kai Jonas Sobieskis padėjo austrams sutriuškinti turkus Vienos mūšyje. Kaip karo grobis, atimtas iš turkų, į Lietuvą buvo pargabentos kavos gurguolės. Lietuvoje kava išpopuliarėjo tarpukariu. O dabar „Kavos Banko“ kava populiarėja Lietuvoje ir už jos ribų!

Taigi taip kava iš Rytų Afrikos per Europą į Braziliją ir vėl į Lietuvą!

 

Kaip mes pasirenkame kavos ūkius? 

 

Keliaudami po pasaulį ir lankydami įvairius kavos ūkius.

Lankydami kavos ūkius mes galime apžiūrėti jų kavos plantacijas, susipažinti su darbuotojais, sužinoti ūkio darbo vertybes, kultūrą, pamatyti, kaip ūkyje prižiūrima kavos kokybė ir , žinoma, paragauti jų kavos. 

kaip renkames ukius2

Ūkius renkamės ne tik pagal kavos kokybę, bet ir pagal jų požiūrį į žmones bei kavos kultūrą. Vienas ūkis į kavos auginimą žiūri kaip į ypatingai šventą darbą. Prieš derliaus nuėmimą atvyksta kunigas ir laimina kavos plantaciją, ten dirbančius žmones. Kiekvienas ūkio darbuotojas žino visus kavos kelio etapus ir moka atskirti kokybišką kavą nuo prastos. Dar kitas ūkis labai tausoja vandenį ir gamtą – tai tokio ūkio požiūris į kavą irgi bus atsakingas. 

Be galo įdomios ir ūkio kavos auginimo paslaptys. Vieni puoselėja senus kavamedžius – tuomet derliaus bus mažiau, tačiau kavos pupelių skonis bus ypatingai turtingas. Kiti – dažnai atnaujina plantacijose kavamedžius ir ieško jaunesnių kavamedžių kavos pupelių ypatingų kavos savybių. 

Kiekvienas ūkis stengiasi būti kažkuo įdomus ar išskirtinis, kad jo kava būtų mėgstama ir perkama. 

Rinkdamiesi ūkių kavą ypatingą dėmesį kreipiame į tai, kas patinka lietuviškam skoniui. Turime 20 metų patirtį ir jau žinome, kad dauguma lietuvių  mėgsta švelnią kavą, kurioje rastų riešutų, kakavos, duonos, pieno, šokolado natūralius poskonius. 

 

KAVOS KELIAS 

Norime supažindinti jus su Kavos Keliu! Pakeliaukit, susipažinkite su kavos kelio etapais ir sužinokite, kokį kelią nukeliauja kavos pupelė iki jūsų puodelio! Kiekvienam turėtų būti įdomu,  kaip atsiranda kavos skoniai ir aromatai! 

kavos kelias 3 

KAVAMEDŽIO AUGIMO IR VYSTYMOSI ETAPAI 

Dirvožemis 

Svarbiausi elementai dirvožemiui kuriame auga kava yra Kalis, Natris ir Fosforas. Reikalinga saulė, lietus ir vėjas.

Baisiausi priešai kavamedžiams tai sausra ir šaltukai.

Įvairūs kirminai ir vabzdžiai retai nusitaiko į kavos uogas, nes jose esantis kofeinas yra natūralus priešnuodis.

Kavos pupelės tinkamos sodinimui 

Pirmiausia ūkiuose kruopščiai atrenkamos kavos pupelės, tinkamos sodinimui – tai sveikos, dygios jaunų kavamedžių pupelės. Maždaug 1 cm gylyje jos įspaudžiamos į žemę plokščiąja puse žemyn. Po kelių savaičių kavos augintojai džiaugiasi pasirodžiusiais daigeliais.

 IMG 3946

 

6-8 savaičių daigeliai persodinami į vazonus, o maždaug po vienerių metų medeliai rūpestingai persodinami į plantaciją 2-4 metrų atstumu vienas nuo kito.

IMG 9574

Tuomet jie jau būna ūgtelėję iki 1 metro aukščio. Kai kuriose šalyse ir ūkiuose geresniam mikroklimatui sukurti tarp kavamedžių sodinami bananų krūmai, citrinmedžiai, kukurūzai ar akcijos. Jie globoja kavamedžius – apsaugo nuo kaitrios saulės, stipraus vėjo ar liūčių. 

 

KAVAMEDIS

Ar žinojote, kad kavamedžiai atsirado maždaug prieš 1500 metų! Šis sodriai žaliais blizgančiais ir smailėjančiais lapais augalas panašus į kamelijos krūmą. Žydi baltais baltais gražiais žiedais, o kvepia panašiai kaip mūsų jazminai. Žydinčios plantacijos atrodo kaip didelių baltų kvepiančių debesų laukas – lyg dangus būtų nusileidęs ant žemės! 

 

sZydejimas

 

Kavamedis gali užaugti iki 2,5-3 metrų aukščio. Augintojai juos geni, kad būtų patogu nuimti derlių. Negenėjami kavamedžiai gali užaugti iki 7 metrų aukščio!

 

kavamedzio ugis

 

Kavos uogos noksta raudonai arba geltonai. Kavos skonis nuo to nepriklauso. 

raudonos uogos2

geltonos uogos

Kavos uoga primena vyšnią. Uogą dengia kietas apvalkalas, po kurio saugomas sultingas ir saldus minkštimas, kuriame įsitaisiusios dvi kavos pupelės. Dažniausiai jos būna dvi, tačiau pasitaiko ir viena arba netgi trys. 

kavos uoga ir pupeles

 

Ant kavamedžio vienu metu būna ir žalios, ir raudonos ir sudžiūvusios uogos. Tai galima pamatyti ir ant vienos šakelės.

visos ant vienos sakeles